Konope a chmeľ (sú rodina)

Konope a chmeľ boli kedysi jedným druhom. Asi pred 27 miliónmi rokov sa konope a chmeľ odklonili od spoločného predka a vyvinuli sa ako samostatné botanické druhy.

Dnes sú konope a chmeľ identifikované ako odlišné druhy v rámci rovnakej rastlinnej rodiny konopovité.  Človek môže vidieť rodovú podobnosť v zubatých okrajoch listov, ktoré sú symbolom oboch rastlín. Rodinné väzby sú zjavné aj v tom, že semená konope a peľ vyzerajú rovnako ako semená  a peľ chmeľu. Tieto podobnosti sťažujú rozlišovanie medzi skamenenými zvyškami oboch rastlín.

Takže ako vedci zistili, kedy sa konope stalo konopou ?

John McPartland sa touto otázkou zaoberal, keď vystúpil na stretnutí Medzinárodnej výskumnej spoločnosti pre kanabinoidy v Poľsku v roku 2016. Použil „špeciálnu teóriu“, aby zistil, či vzorka peľu s dátumom uhlíka naznačuje konope alebo chmeľ.

Táto teória zahŕňa identifikáciu rastlinného zvyšku založeného na iných rastlinných látkach nachádzajúcich sa v blízkosti.

Na základe sekvencií DNA chloroplastov a datovania s rádioaktívnym uhlíkom tvrdí McPartland, že konope sa vyskytlo ako odlišný botanický druh pred 27,8 miliónmi rokov a jeho pôvodnou oblasťou bola tibetská plošina.

Terapeutické atribúty

Rovnako ako ich spoločné fyzikálne vlastnosti (listy, semená, peľ), konope a chmeľ sú si podobné aj inými vlastnosťami. Niektoré zo zložiek, vrátane terpénov a iných fytonutrientov, sa nachádzajú v ženských kvetenstvách oboch druhov.

Konope má bohatú históriu ako liek, rovnako ako chmeľ. Dlho predtým, ako sa stal známou „horkou látkou“ v pivovarníckom priemysle, boli vrcholce chmeľových kvetov použité v tradičných eurázijských kultúrach na liečbu nepokoja a porúch spánku.

Okrem ich utišujúcich, chmeľ a konope zdieľajú ďalšie významné terapeutické atribúty. Obe bylinky majú silné antibakteriálne a protirakovinové vlastnosti, podľa nedávneho vedeckého výskumu.

Xanthohumol je jednou z niekoľkých fenolických zlúčenín chmeľu, ktoré majú pozoruhodný lekársky potenciál. Tento prenylovaný flavonoid sa ukázal ako „širokospektrálny chemopreventívny prostriedok proti rakovine“ v predklinickej štúdii na Oregonskej štátnej univerzite v roku 2004, v ktorej sa odporúčalo ďalšie vyšetrenie jeho „potenciálu pre aplikáciu v programoch prevencie rakoviny“. Následný výskum v Belgicku zistili, že xanthohumol „účinne inhibuje proliferáciu rakoviny prostaty.“

Čínski vedci uviedli, že xanthohumol je účinný proti infekcii HIV a naznačuje, že môže slúžiť ako „zaujímavá zlúčenina“ na vývoj „nového terapeutického činidla“ pre HIV.

Ďalší flavonoid, 8-prenylnaringenín, nájdený v chmeľových kvetov, je silný fytoestrogén, ktorý by mohol byť užitočný ako doplnok stravy na liečbu postmenopauzálnych návalov horúčavy. Táto flavonoidová zlúčenina má aj antidiabetický potenciál, podľa správy nemeckých a talianskych vedcov z roku 2018.

Pivo a konope

Čo odíde, vráti sa. Konope a chmeľ boli teda jedným druhom a dnes sa opäť sretávajú pri výrobe nového piva s obsahom kanabinoidov THC alebo CBD.

V lete roku 2017 spoločnosť Lagunitas, ktorá je výrobcom remeselného piva, spolupracovala s CannaCraft, producentom konopného extraktu v Kalifornii, a uviedla obmedzené vydanie „Supercritical“, pivo obohatené terpénmi (ale bez THC alebo CBD) extrahované z dvoch obľúbených odrôd konope.

CannaCraft produkuje niekoľko rôznych zmesí extraktu s obsahom THC v kombinácii s terpenmi extrahovanými z chmeľu.

Terpénové profily týchto zmesí chmeľového oleja s hustotou THC zahŕňajú pinén zvyšujúci pamäť s jeho drevitou arómou; limonén znižujúci úzkosť s citrusovou chuťou; relaxačný linalool s levanduľovými tónmi. Viac o terpénoch aj TU.

Autorské práva MediCann Slovakia a uvedené zdroje. Všetky práva vyhradené.
fyzické osoby ZDIEĽAŤ môžu bez potreby žiadať povolenie. FB stránky a ine médiá (tlačené, elektronické) nemajú právo toto zdieľať bez uvedenia zdroja alebo požiadania o zdieľanie!
za pochopenie ďakujem-e Váš MediCann

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.